Boganmeldelse af Anorektikeren og papvinen

Jeg har fået en mega flot boganmeldelse af Anorektikeren og papvinen af en blogger hos Outsideren, Maria Wendt. Jeg er meget taknemmelig for, at hun gad at give sig tid til at hjælpe min bog lidt længere ud i verden.

Anmeldelsen er skrevet af Maria Wendt; blogger, boganmelder og forfatter. Titel: Anoretikeren & Papvinen. Forfatter: Ida Eowyn. Udgivet: 2020, via BoD (Books on Demand) Antal sider: 420.

Her kommer Marias boganmeldelse af Anorektikeren og papvinen. Here we go:

Salg
Ebog
Kan købes
boganmeldelse af Anorektikeren og papvinen
Fås som ebog

Lige på og rå

Jeg er simpelthen nødt til at slå et slag for Ida Eowyn. Ikke nok med at Ida har haft sit at slås med; hun har også haft evnen til at kunne skrive sin historie og lade mig læse og anmelde den. 

Og jeg er imponeret. Det her er en smuk og vigtig bog. En bog om at holde liv i håbet, også når det ser mest dystert ud. 

Anoretikeren og Papvinen er Idas hudløst ærlige fortælling om et liv med anoreksi, selvmordsforsøg, indlæggelser på psykiatrisk, slåskampe med kommune og sagsbehandlere. Samt et kaotisk og turbulent forhold til sin alkoholiske mor, og det stærke bånd hun har til sin far, der arbejder inde for Forsvaret. 

Man får det råt for usødet fra første side: ”Hvordan levede man uden at have lyst til at skyde knoppen af sig selv med en Heckler og Koch USP 9 mm, den nyere model strisserne rendte rundt med? Hvor var vejen til et liv, der var værd at leve og uden et dagligt ønske om at dø? Hvad var meningen med mit liv og min død?”

Ungt liv, lang kamp

Jeg læste Idas selvbiografiske roman på to dage, og jeg var hele mit følelsesregister igennem. Jeg kunne ikke lade være med at føle med hende langt hen ad vejen, som ung og psykisk sårbar. Hendes ”flugt” har været hendes kæledyr, hestene, bøgerne samt faderen og fascinationen og kærligheden til Forsvaret. 

Et par gange undervejs måtte jeg stoppe med at læse – simpelthen fordi, at jeg kunne mærke Ida brænde igennem. Jeg har tudet, råbt, skældt ud og grinet mig gennem bogen. Da jeg var færdig, sad jeg med en ”wow”-følelse. Det her burde ingen gå igennem. Desværre er der mange, der kæmper med psykisk sårbarhed, men det er de færreste der tør og kan sætte ord på det, og som også tør at lade andre læse med. 

Jeg læste nogle små afsnit op for mine forældre, der begge sad med åben mund og polypper. ”Hold da op nogle slåskampe, når man er så ung”, sagde de begge to. 

Det problematiske forhold til moderen startede allerede, da Ida kom til verden, ti uger for tidligt. Et helt afgørende afsnit i bogen beskriver hun en decideret slåskamp mellem de to.

Uddrag:

Du havdlige lovet mig, at jeg kunne komme og overnatte. Nogle gange har jeg stadig brug for en mor. Jeg har ikke brug for, at du er min behandler. Jeg er din voksne datter, der nogle gange bliver ked af det og forvirret, og jeg gider ikke dit druk mere, og at du løber fra dine problemer og kun vil tale om mig og din psykisk syge datter. Det kan ikke nytte noget, du drikker dig væk fra dine problemer og prøver at fremstå som en perfekt sygeplejerske, der tager dig af din syge datter. Jeg er din voksne datter. Hvad fanden tænker du på?” (…)

Hun møvede sig frem og slog ud efter mig med en overraskende kraft, jeg ikke havde forestillet mig, hun kunne. Min tynde arm tog imod slaget, og til min egen overraskelse, slog jeg igen. Far gik mellem hende og mig, og gav hende et skub, så hun faldt ned på stolen igen. Men jeg fortsatte hende og blev ved og ved med at slå hende, og til sidst tog hun hænderne op til ansigtet og slyngede jeg ved ikke hvor mange ord ud efter mig, men jeg opfattede kun meningen med dem.”

Lige præcis det her afsnit ramte mig hårdt. For det første, så bryder Ida den tavshed, hun længe har gået rundt med og som har været en kæmpe smerte, og dernæst træder hendes far i karakter, som en anden superhelt. En ting, som har været en gennemgående tanke hos mig, har været, hvor er han henne i hele historien? Wow, okay, her er han så. Bum. 

Ida blev for fire år siden tilkendt førtidspension, og da jeg i starten af sommeren spurgte hende om den, svarede hun: ”Det har givet mig ro. Nu skal jeg ikke slås med systemet mere.” Jeg har selv haft mine slåskampe med kommune og sagsbehandlere, så jeg kunne kun forestille mig den uretfærdige og ulidelige kamp, som Ida har taget. 

Bibliotek
Guldborgsund bibliotek
Lånebøger
boganmeldelse af Anorektikeren og papvinen
Fås på biblioteket https://guldbib.dk/

Håbet er værd at kæmpe for

Anoretikeren og Papvinen er en vigtig og barsk beretning om en ung, viljestærk kvinde, der kæmper; ”Fordi håbet er altid værd at kæmpe for”, som hun selv skriver i sin indledning. Bogen er delt ind i kapitler med tilhørende overskrift, og har både en prolog og epilog.  

Bogen er til alle dem, der har noget at slås med og det, der er værd at kæmpe for. Idas historie er unik og skarp fortalt. Der er en fin balance mellem den barske og rå, og den lette, humoristiske fortælling. 

Venskab via Outsideren

Jeg har været så heldig at lære Ida at kende via min blog på Outsideren, og i hende har jeg fundet en ”soulmate” gennem bøgerne og skriverierne. Jeg har mødt en veninde, som jeg kan spejle mig i og som har en indgående viden om psykiatrien som patient. For mig at se, er Ida et forbillede for mange, inklusive undertegnede. Selvom Ida ikke er gået den gymnasiale vej, har hun uddannet sig til ”En af os-ambassadør”, som er lige så god som en studenterhue, hvis ikke bedre. Man kan komme langt med en studentereksamen, men man kommer endnu længere med at være en del af et fællesskab, der er med til at nedbryde tabuerne om psykiske sårbarhed. 

Jeg vil anbefale Anoretikeren og Papvinen til alle. Både dem, der er psykiske sårbare, men også til de pårørende og til sundhedspersonalet og sagsbehandlere i det offentlige. 

Vil du vide mere?

Tak for den flotte boganmeldelse af Anorektikeren og papvinen. Du er i mit hjerte Maria.

Hvis du skulle have fået lyst til at læse Anorektikeren og papvinen, er du velkommen til at kontakte mig, så kan jeg sende et signeret eksemplar til dig, eller du kan bare snuppe en ebog.

Hvis du bare vil vide lidt mere om mig, så kan du med fordel tilmelde dig mit nyhedsbrev, så kommer du med i min inderkreds læsere. Her deler jeg skrive guides og bidder af min næste bog. En thriller om Forsvarets Efterretningstjeneste.

Skriv et svar