fbpx

Boganmeldelse af Forfattersind

Boganmeldelse af Forfattersind. Endelig er der en anden forfatter, der tør sætte højlydte ord på, hvor fandens svært, det er at være forfatter. TAK.

Forfattersind er must read for alle, der drømmer om at skrive deres første bog. Eller de næste bøger for den sags skyld. Steen Langstrup får sat ord på mange af de tanker, jeg selv har tumlet med i flere år. Det er en bog som mange indholdsskabere, vil kunne få glæde af. Masser af genkendelige historier, hvis man ellers lige tør at se sig selv i øjnene. Men her på bloggen er der dømt ærlighed, så…

Jeg må især tage hatten af for at Steen fortæller, at han har kunnet tage betablokkere, mod nerverne, før han har stået på scenen og skulle holde foredrag.

Så er det vel passende for mig, at sige jeg ikke er en, der kommer til at holde foredrag med mine egne bøger på en scene foran mange mennesker. Jeg har prøvet det nogle ganske få gange, og det gør jeg ikke igen. Men at skulle finde vej rundt i forfatterlivet og vælge sådan en stor del af arbejdet væk… Når jeg læser Forfattersind, får jeg lidt mere mod til at sige: Jeg går min egen vej med mit eget forfatterskab.

Der er så mange forfattere, der står på scener og holder foredrag, men der er også nogle få, der ikke gør. Jeg kender en enkelt personligt, der også har valgt det fra. Men netop, os der ikke holder foredrag, hvordan skal vi fortælle vores historier, når vi ikke holder foredrag? Hvor er der plads til os?

Man kan og bør også sortere i, hvad man siger ja til.

Steen Langstrup

Emner i Forfattersind:

Der er ca 10 forfatterinterview i Forfattersind og de emner, der bliver talt om er:

 • Introverte forfattersind
 • Selvdisciplin til at få skrevet
 • Planlægnings kaos af manuskripter
 • Søvnløse nætter før optrædender
 • Stimulanser
 • Foredrag, skal, skal ikke
 • Sig nej, sig ja, tænk dig om
 • Identitet i forfatterlivet
 • Tvivl, er mit værk godt nok
 • Succes og fiasko
 • Konkurencementalitet
 • Økonomi er en besværlig ting for fuldtidsforfattere
 • Psykiske lidelser blandt forfattere

Langt de fleste forfattere er introverte. Det giver lidt sig selv, for man sidder meget alene med sit manuskript og vælger man denne livsstil, så giver det nok sig selv, at man ikke har så meget imod at være alene. Steen kommer også med en fin gennemgang af det introverte og følsomme sind, mange forfattere har. Det var rigtigt rart for mig selv at læse, at jeg ikke er den eneste, der kunne have det svært med f.eks at være “på”. For mit vedkommende kun online, men alligevel.

Boganmeldelse af Forfattersind

Søvnløse nætter før optrædender

Dette er min kæphest. Jeg har egentligt ikke været i tvivl om, at jeg ikke kunne være alene i verden om, at være hamrende nervøs, før det første og eneste forfatterforedrag, jeg har holdt. Men hold da nu kæft, hvor var det rart at læse i Forfattersind, at jeg ikke er den eneste forfatter, der kan være nervøs før det ene og det andet event.

Efter Corona nedlukningerne i starten af 2021 var jeg enentligt tilmeldt X optrædender, men da jeg næsten ikke havde sovet i en uge, allerede flere måneder i forvejen, besluttede jeg mig for at sige nej. Ikke kun nej nu, men for laaaaaang tid.

Og apopo det sårbare forfattersind, så er her et interview med Peter Øvig, hvor han fortæller, at han har en cyklus med “skriv, udgiv, depression”. Den cyklus har han kørt i længe åbenbart. Den nedtur jeg selv er i, startede også nogle måneder efter at min første bog blev udgivet, så om det er dette mønster, jeg kommer til at have, det ved jeg ikke. Men det skulle desværre ikke undre mig, om jeg er i farezonen.

Mine egne forfattererfaringer kort fortalt

Det var sådan en hård tur med min første bog. Det vil jeg også komme ind på i en fremtidig blog. Men indtil da, kan du få nogle få råd her:

 • Sæt dine forventninger til et minimum. Hold kortene tæt til kroppen i så lang tid som muligt. Lad være med at indvolvere hele internettet i din skriveproces, hvis det kan undgås. Det larmer mere, end du lige tror. Man kommer meget hurtigt til at skrive for andre, i stedet for en selv.
 • Lad være med at tage imod råd fra andre, der ikke forstår, hvad det er for en bog, du skriver eller har skrevet. I det hele taget skal du være påpasselig med at tage imod råd fra folk, der ikke kender dig rigtigt godt.
 • Selvudgiv. Forlagene tager en kæmpe bid af kagen økonomisk. Der er et rigtigt godt afsnit i Forfattersind om hvordan en forfatters økonomi er skuet sammen. Men det er også et stort arbejde at klare ALT selv. I sidste ende synes jeg, det er det værd den ene dag, og ikke den næste… Tænk over det.
 • Tag kun imod hjælp fra folk, du stoler på. Folk du vil lægge hovedet på blokken for og håbe, de når at skyde bødlen, inden han/hun ødelægger din bog, dit hjertebarn. Og er det overhovedet et hjertebarn? Men det er stadigt dit og skal have respekt fra dig og omsorg fra dig.
 • På et tidspunkt er bogen færdig, også selvom du ikke er helt tilfreds. Bliver du nogensinde helt tilfreds?

Tak Steen

Som altid er jeg at finde på Instagram, hvor jeg kan inspirere dig til at finde en smule ro i livet på den ene eller anden måde. Hop endeligt over og følg mig, som flere andre gør. Skulle du være interesseret i flere blogs fra mig, og få besked hurtigt, kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev.

I øvrigt var Forfattersind en fødselsdagsgave til mig selv, havde gået og glædet mig til den i næsten et år. Steen skal have en stor tak, for den meget fine hilsen. Han har helt ret: Det er et svært liv. Jeg håber, du kunne lide denne boganmeldelse af Forfattersind. Vi ses i næste blog. Hej hej.

Follow:
0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pinterrest

Follow on Pinterest

error: Content is protected !!