Er behandling i gruppeforløb altid godt for alle?

Ikke hvis du spørger mig, men om ikke andet var det altid det, jeg fik af tilbud i psykiatrisk behandling. Jeg havde bedst nytte af individuel narrativ terapi med en terapeut, jeg havde rigtigt god tillid og kemi med.

Jeg kan tydeligt huske den desperation, jeg følte, hver gang jeg måtte droppe ud af et givent behandlingsforløb i gruppe. Jeg havde prøvet så mange forskellige med hver deres fokus på diagnose. Jeg vidste hver gang, at det ville mislykkes, og jeg bare ville blive sendt videre til et nyt. En endeløs cyklus.

Men selvom jeg ikke genneførte nogle gruppeforløb, så lærte jeg alligevel en del om mig selv hver gang. Udover at jeg blev bekræftet i, at jeg godt vidste forløbet ville mislykkes.

  • Jeg skulle stole på min egen mavefornemmelse
  • Jeg var anderledes end “en mere klassisk psykisk syg”
  • Jeg var stærk på vise områder
  • Jeg var generelt sårbar
  • Jeg skulle tage hensyn til min præmature baggrund
  • Jeg er sansesart
  • Jeg var bedst skrivende
  • Jeg var kludrende i starten, når jeg talte om mine følelser
  • Jeg skulle have god tid til at tale og fortælle

Jeg oplevede ikke, at der var den tid til mig i gruppeforløb, som jeg havde brug for. Det var alt for nemt at blive påvirket af de andres tilstande, tage det til sig og på sig, og selv få det dårligt. Godt nok har jeg haft min gang på psykiatriske afdelinger, men jeg har aldrig været så meget for at være indlagt, fået ret meget godt ud af det, der er for mange mennesker omkring mig. Jeg har stadigt og haft gode venner og fået nogle enkelte gode bemærkelsesværdige bekendtskaber, men god behandling… nope. En undtagelse var ungdomsafdelingen på Glostrup. Q61.

Det kan godt være, jeg er en særling og fred være med det, men jeg har brugt en del af min fortid på at tænke over om, der findes så mange gruppeforløb til alle mulige diagnoser… simpelthen for at spare på udgifterne. Sådan samfundsmæssigt. Jeg følte, jeg blev efterladt en del. Følte mig ensom i gruppeforløb og overbelastet af indtryk, sansesart som jeg kan være.

Jeg håber, jeg med min historie kan give et budskab om, at det vil være rigtigt godt, når der kommer flere forskellige tilbud om behandling, så vi ikke alle sammen bliver proppet ned i den samme diagnose/behandlingskasse. Det gav ikke mening for mig med gruppeterapi, det er mit budskab. Flere individuelle tilbud tak! Tilpasses den enkelte. NU.

Håber du kunne lide min blog, og du er meget velkommen til at dele den på SoMe.

Skriv et svar