Fem skrivefejl du vil undgå

Fem skrivefejl du vil undgå, som ny forfatter. Jeg er ikke ekspert. Jeg har kun skrevet en selvbiografisk roman. Men jeg er nørdet, grundig og autentisk, og ved godt, hvad det er, jeg laver. Derfor kan du måske undgå disse fejl, når du læser videre.

Tykke murstens bøger er stadigt moderne efter 10-15 år. Det synes, jeg er lidt synd. Min holdning er at en bog, kun skal være tyk, hvis handlingen kan bære det.

Når jeg skriver, følger jeg ikke nogle moderne skriveskabeloner for at få succes. En journalist, et bestialsk mord, et plot hvor ALT hænger sammen på sidste side og giver mening. Til sidst et drys alvorlig familiekrise. Det finder du ikke ret meget af i mit forfatterskab. Slet ikke i samme bog.

Jeg har samlet en kort liste af nogle klassiske områder, hvor forfatterspire tit træder lidt ved siden af.

  1. Urelevante gentagelser af handling
  2. Irrelevante beskrivelser
  3. Manglende eller for højt tempo
  4. Flere alt for ens karaktere
  5. Urealistiske handlinger

Lektionen begynder

Nummer 1: Vi mennesker er vanedyr, jeg drikker selv en kande kaffe hver eneste morgen. Det skrev jeg også lidt om i Anorektikeren og papvinen. Jeg fortalte det til læseren en gang eller måske to, at sådan ser alle mine morgener ud. Så behøvede jeg ikke skrive det på hver 20ende side. Fordi det netop ikke bidragede til den vigtige del af handlingen. Jeg beskrev mange gange, at jeg havde det meget svært. For det var en vigtig del af handlingen. Det kan jo være en smagssag om, hvad man synes er vigtigt. Men så må man priortere benhårdt.

Nummer 2: Nu siger vi lige at hovedpersonen har en hest. Hvor mange gange er det relevant at beskrive at den er kulsort? Kan læseren ikke godt huske det? I starten af bogen kan det beskrives, hvordan hesten ser ud, når vores hovedperson køber krækken. Men skal læseren mindes om det mange gang i løbet af bogen? Måske giver det først mening i slutningen minde læseren om, at hesten er sort. For nu er hest og hovedperson nødt til at gemme sig i en bunke kul for den onde herregårdsejer? (Åh nej, nu begynder mit hoved at digte en historie… Ida relevant fokus!)

Nummer 3: Nogle gange er de første 100 sider af en bog, de dræbende kedelige sider. Der er noget baggrundshistorie, der lasaaangsomt bliver foldet ud, for at afsløre den egentlige handling. Kender du show it, dont tell it? Hovedpersonen kan også kastes mere direkte ud i handlingen. Det kan jeg bedst lide. Så kan man lærer hovedpersonen og baggrundshistorien at kende, direkte på grund af de valg vedkommende tager.

Et eksempel fra Anorektikeren og papvinen: “Jeg valgte at holde min kæft, da jeg sad overfor psykiateren denne dag. Sidste gang jeg sad overfor en psykiater, havde det ikke været en god ide at fortælle jeg skrev på en thriller om efterretningstjenester.”

Nummer 4: Mennesker er ens på flere punkter. Vi kan som regel godt lide at være sammen med mennesker, der minder om os selv. Men vi er forskellige. Vi taler forskelligt. Vi reagere på forskellige ting. Vi drager omsorg på forskellige måder og kvinder og mænd har ofte lidt forskellige måder at være på. Det er nogle af de ting, man skal tænke over, når man skaber sine personer.

Nummer 5: Spøger du mig, så kan jeg kun lide realistiske handlinger i bøger og film. Og ja, jeg kan godt lide fantasy. Hvis det er skruet godt sammen, synes jeg, handlingen kan være realistisk. Er der bue og pil med, hjælper det meget, hvis forfatteren har nørdet om brug af dette. Det er ikke mit speciale. Men jeg ser meget tit forkert våbenbrug i film. Jeg griner hver gang en aktionhelt holder forkert på sin pistol. Og jeg læste en gang en krimi, men valgte at lægge den væk, da handlingen blev alt for urealistisk. En drone kom snigende i en parkeringskælder. Det kan de ikke, for de larmer meget, man opdager dem uden tvivl! Der var en del fejl i den krimiserie, men det var dråben for mig.

Nå, det var så det. Jeg håber, du fik lidt ud af min lektion om de fem skrivefejl, du vil undgå som ny forfatter. Du skal være meget velkommen til at skrive en kommentar, eller dele bloggen med en anden forfatterspire. Husk og tilmeld dig mit nyhedsbrev og følg mig gerne på mine sociale medier.

Skriv et svar