Hvordan får man bevilliget en servicehund?

Der er flere krav til borgeren, der gerne vil have en servicehund fra kommunen. I denne blog dykker jeg ned i dette emne.

Overvejer du at ansøge om en servicehund fra din hjemkommune, er dette bloggen for dig. Jeg blev bevilliget en servicehund 3 maj 2022, så hele min lange ansøgnings process er frisk i min erindring. Det kan du udnytte. Hvordan får man bevilliget en servicehund?

3 hurtige tips til at ansøge om en servicehund

 • Lav dine egne undersøgelser først, vil en servicehund kunne hjælpe dig betydeligt meget i din hverdag?
 • Er alle dine behandlingsmuligheder udtømte? Har du fået masser af psykologisk eller psykiatrisk behandling, men uden den store effekt?
 • Log in på borger dk og send ansøgningen til kommunen og bonustip…
 • Tålmodighed

Hvordan får man bevilliget en servicehund?

I foråret 2021 købte jeg og min kæreste det allerførste møde med Hanne fra Servicehundeforeningen. Vi valgte at købe os til et møde med Servicehundeforeningen inden, at vi tilnærmelsesvis søgte om en servicehund via Guldborgsund kommune. Det er her, jeg bor nu 2022.

Jeg har traumer nok i mit liv, bla. fra et afslag jeg fik på min første førtidspensionsansøgning i Gladsaxe kommune omkring 2014. Jeg fik den i 2016 i anden omgang. Det kan du læse om her.

Så det møde købte vi for at få en fornemmelse af, om jeg overhovedet havde en chance for at få en servicehund. Det mente Hanne klart.

Tålmodighed om bevillig af servicehund

En uges tid efter mødet med Hanne skrev jeg, og min kæreste hjalp lidt, ansøgningen til kommunen og sendte den afsted på borger dk. Efter et par måneder, slut juni 2021, kom min sagsbehandler Bobby (Ikke hendes rigtige navn, men lad os bare kalde hende Bobby) hjem til os. Hun gik hurtigt videre med sagen til ledelsen, der bestemmer, hvem der tildeles hjælpemidler.

Bobby syntes, det var en ret så nem sag, for jeg opfyldte efter hendes, Hannes, min egen og kærestens vurdering, kravene, kriterierne for at få en servicehund. Dem gennemgår jeg længere nede.

I august sagde ledelsen til Bobby, at hun skulle starte forfra med papirarbejdet. Mine helbredsoplysninger var forældede og i øvrigt fra en anden kommune. Der var meget mistro fra ledelsen angående den kommune, jeg boede i, da jeg fik min førtidspension. I oktober/november skulle min læge også ind over, og sige hvad jeg fejlede, og min psykolog måtte også på banen.

Så blev det min gamle bopælskommunes tur, og den var lidt latterlig. Jeg vil lige skynde mig at sige, de første servicehunde til psykisk sårbare blev udplaseret i slutningen af 2016. Primært til krigsveteraner i starten af “servicehundeopfindelsen”. Ledelsen spurgte om dette:

Kunne Ida i 2011-2016 have haft nytte af en kontaktperson, paragraf 85, i stedet for en servicehund?

Ledelsen XXX

Åhhh dohh….. og i øvrigt nåede jeg og min kæreste at have et enkelt møde med en kontaktpersontingeling i starten af december 2021. Jeg var netop bange for, at kommunen ville kræve, at jeg prøvede at have en kontaktperson, før jeg fik servicehund.

Complex PTSD

Den dag, hvor der var besøg, var jeg ikke i tvivl om, at det var et flashback, jeg havde. Jeg var SÅ meget i København. Var så bange for at skulle igennem hele systemet en gang til, og at alt skulle trækkes ud i mange år. Jeg har haft så mange kontaktpersoner i mit liv, at jeg ikke har tal på, hvor mange der er. Eller hvor mange gange, de er blevet taget fra mig af ledelsen, dvs svigt svigt svigt i mit system.

Jeg fik heldigvis ikke flere møder med kontaktpersonen.

Kontaktperson VS servicehund

I øvrigt lavede jeg et lille regnestykke i grove tal. At have en kontaktperson i omkring 3 måneder, 4 timer om ugen, koster det samme som en servicehund. En servicehund kan arbejde i 8-10 år. Og jeg har brug for hjælp og støtte 18 timer i døgnet på de gode dage. Ikke fordi det er 6 timer, jeg sover, men fordi der på gode dage nok er 0-6 timer i døgnet, hvor jeg ikke synes, livet er en komplet uretfærdig kamp. Da kan de 2 af timerne være de vågne.

Lidt kludret, men you get my point. Jeg har brug for meget støtte hver eneste dag og på alle mulige tider af døgnet. Selv når jeg sover!

Den søde juletid med servicehundeansøgning

I december 2021 blev min psykolog bedt om at skrive flere oplysninger. Bobby ville gerne gøre et godt grundigt arbejde, så hun bad om endnu en uddybning fra min psykolog. Bobby har været på min side under hele forløbet. Bobby snakkede igen med ledelsen i februar 2022 og de manglede stadigt flere oplysninger. Så Bobby kontaktede for sidste gang min psykolog.

Min psykolog, jeg og min kæreste, talte lidt op og ned om formuleringen. Vi endte med at sammenligne min situation med at lære at leve uden ben, og sammenligne en servicehund med en rullestol. Og i øvrigt at de ben ikke kommer til at vokse ud igen. Godt nok er der vist en mand i USA, der render rundt og lever med et transplanteret grisehjerte, men jeg har stadig brug for en servicehund. Min psykiske styrke kan ikke vokse ud og blive normal.

Hvordan får man bevilliget en servicehund?

Jeg skal lære at leve “uden ben i en rullestol” dvs med en servicehund ved min side. Min psykolog og sagsbehandler har gjort et fantastisk stykke arbejde og hele tiden været på min side.

3 maj 2022 fik jeg at vide, jeg skal have servicehund, og det har jeg lavet en YouTube video om.

Krav til borgeren for at få en servicehund

Alle andre behandlingsmuligheder skal være udtømte. Så kort kan det siges mht dette punkt. Det er ikke et krav, at man skal være førtidspensionist, men det er jeg jo. Og for at få en førtidspension, skal alle andre behandlingsmuligheder også være udtømte. Så at ledelsen spurgte om en kontaktperson kunne afhjælpe… det griner jeg af på mine gode dage.

Jeg kendte en gang en kvinde, der søgte om en servicehund, og hun fortalte mig, at de ikke gik videre med ansøgningen. Hun gik stadig i behandling for sin bipolar… bipolaritet? Hvad hedder det, når man er i behandling for maniodepressiv tilstand?

En servicehund er et dyrt hjælpemiddel, så de bør kun gives til de mest syge borgere. Til dem hvor der allerede er prøvet rigtigt mange forskellige behandlingsformer af først for at afhjælpe det handicap den enkelte borger har.

En servicehund skal også kunne gøre en betydelig forskel for sit menneske. Skal kunne afhjælpe og aflaste sit menneske med mange forskellige ting i dagligdagen. Og daglignatten for mit vedkommende. Jeg lider en del/meget af mareridt, og spørg mig ikke endnu hvordan, men en servicehund kan trænes til at vække sit menneske.

Der skal også være økonomi til at have en hund. Det siger lidt sig selv, at det er et krav. Servicehundeforeningen har en aftale med rabatter til foder og forsikringer, men der er stadig penge, der skal op af lommen.

Butikker

Hvad jeg glæder mig til er, at komme mere ud i butikker uden at skulle have min kæreste med som støtte og backup. Et særligt triggerpunkt jeg altid har haft, er ældre, gamle mænd med grå hud, der lugter af motorolie. Der er noget, jeg har mareridt om, og om der er sket noget i min barndom, ved jeg ikke. Jeg mistænker det kun.

Den type mand skal selvfølgeligt også have lov til at gå i Rema 1000, men jeg er godt nok tit gået ud af butikker, væk, blevet ekstremt langsom til at håndtere indkøbsliste/pakke vare, “gået i frys”, når der er sådan en mand i min nærhed. En stor servicehund vil kunne støtte mig, “gå i vejen”, så en sådan mand ikke kan komme for tæt på mig i køen.

Trækker jeg mig alligevel lidt væk over i et hjørne af butikken, den taktik jeg bruger med min kæreste, så kan jeg stå der og nusse min servicehund. Mærke dens varme, måske lave et par andre øvelser med den, så jeg glemmer, at der var “en grå mand”.

Så dette er nogle af de ting, min servicehund skal hjælpe mig med. Det vil være en betydelig hjælp for mig. Også for min kæreste, for så kan jeg hjælpe med indkøb og blive en gladere kæreste generelt 🙂

Kommunerne

Det er desværre forskelligt fra kommune til kommune, hvor villige de er til at bevillige servicehunde… har jeg hørt på dvs vandrør på sociale medier. Min umiddelbare observation er at en kommune på Fyn, rundhåndet giver servicehunde til sårbare borgere.

Jeg hørte, at en kommune i København lagde vægt på at servicehunde, skulle gives med det formål, at borgere kunne få uddannelse, arbejde og betale tilbage til samfundet med skat. Førtidspensionister var ligegyldige, for de kunne ikke give noget økonomisk tilbage til samfundet. Men vi kan give andre ting!

Alle er lige for loven! Opfylder man kriterierne for at få et given hjælpemiddel, har man i Danmark krav på det. Så kan det godt være, man skal en tur forbi ankestyrelsen, men igen opfylder man kriterierne, så omstøder de kommunernes beslutning.

Er du “bare” uenig i kommunens afslag, at de ikke synes, du opfylder kriterierne… opfylder du dem ikke, så er ankestyrelsen også enig med din kommune.

Jeg var såååå bange for at Guldborgsund kommune ville være en af de kommuner, der siger nej uanset hvad. Jeg og min kæreste tænkte, at de skulle have en rigtigt god grund til, at vi ikke ville anke sagen. Det blev heldigvis ikke nødvendigt.

Jeg håber, du har fået svar på “Hvordan får man bevilliget en servicehund”. Husk du er meget velkommen til at smide en kommentar eller tilmelde dig mit nyhedsbrev 😉

Follow:
0

2 Comments

 1. Mogens Bak-Hansen
  1. august 2022 / 20:27

  Kære Ida! Du giver i den grad noget tilbage med din blog til andre! Men derudover har alle mennesker den samme værdi, og vi kan desuden lære noget af alle mennesker. Jeg lærer en hel masse af dig, som jeg ellers aldrig havde fået at vide eller var kommet til at tænke over – så tak for dig og din blog!

  • Ida
   Forfatter
   3. august 2022 / 14:45

   Tak tak og af hjertet tak 🙂 Jeg får jo helt lyst til at holde foredrag pga det mod jeg får, pga din ros 😀 😉 Kæresten trækker nok lidt i bremsen, men en dag skal det nok ske igen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.