Servicehund

3 maj 2022 fik jeg beskeden om, at jeg skal have en servicehund fra servicehundeforeningen. Men hvad er en servicehund?

En servicehund er et hjælpemiddel, efter paragraf 112, som man kan være så heldig at få bevilliget af kommunen. Det er en døgnhjælper, der 24/7 hjælper med at give tryghed og mod til at være tilstede i livet.

Servicehunde er specialtrænede til at hjælpe deres bruger, som har et psykisk/fysisk handicap. Eller begge dele. Servicehunde er godkendt af fødevarestyrelsen til at måtte komme med i supermarkeder, på resturent, biografer, til læge, på hospital og tandlæge og andre steder, hvor kæledyr ikke må komme med.

Ikke et kæledyr

En servicehund er nemlig ikke et kæledyr. Du kan se en servicehund som en rullestol til en fysisk handicappet. En person der er lam i begge ben, er nødt til at have sin rullestol med i supermarkedet eller på hospitalet, ellers kan vedkommende slet ikke kommer derind alene.

Os med servicehunde har af andre og oftest psykiske årsager heller ikke bare lige mulighed for at færdes i et supermarked, eller komme til ellers nødvendige aftaler på sygehuset. Som example. Eller også kræver det umenneskelige kræfter, og så er der ikke mere der står i den kalender resten af ugen!

Men har vi vores rullestol/servicehund med på hospitalet eller til tandlægen, så kan vi for det første komme til vores aftale og der er også lidt flere kræfter til resten af ugens aftaler. Der er en kæmpe tryghed i at have en servicehund med sig overalt.

Nu har jeg jo personligt ikke fået min servicehund endnu, men jeg regner med, at jeg kommer til at opleve dette på egen krop.

I 2015 havde jeg min kanin Anton. Han kunne også noget særligt. RIP

Hvad hjælper en servicehund med?

En servicehund kan hjælpe med mange ting. Mange servicehunde hjælper deres brugere med at få tryghed, især om natten, da mange brugere vist nok har mareridt. Det har jeg i hvert fald. Generelt er tryghed en vigtig ting. De kan også hjælpe med at skabe afstand. Det kommer jeg til at benytte mig af.

Hvis jeg skal snakke med nogle fremmede, regner jeg med, det vil være godt for mig at vuffer sidder foran mig og kigger op på mig. Både for at skabe lidt plads og afstand til den fremmede, men også at jeg kan kigge ned på hunden og ikke skulle bruge lige så mange kræfter på “alt det der med øjenkontakt og hvor fanden skal jeg kigge hen?”.

En servicehund kan også hjælpe med angst, flashbacks og være med til at forhindre eller mindske psykoser. Det kan de mærke, før man ofte selv kan mærke det komme. De kan puffe til en og give signal om, at man faktisk er på vej til at stresse. “PUF PUF, Så er det tid til en pause mor!”. Når man at blive mere stresset, kan servicehunden ligge sig oven på brugeren og være med til at få ro på nervesystemet. Min kanin Anton puffede faktisk også til mig.

Jeg håber, du har fået lidt mere svar på “Hvad er en servicehund?”. Du kan altid tilmelde dig nyhedsbrev eller finde på mig Twitch. Og skulle du have lidt i overskud til at støtte mig og min fremtidige servicehund, vil vi blive så glade. Jeg kommer til at mangle en elcykel med lad/christianiacykel. Alle beløb hjælper <3 Du kan donere her