Sociale medier, fake news og tænk dig om

Det, vi deler online og på sociale medier, kan bruges til vores fordele og ulemper. Det gælder om at tænke sig om, og i grove træk være bevidst om, hvordan den digitaliserede hverdag hænger sammen.

Jeg er bekymret for bla. den monopole magt Facebook har, og det mærkelige forhold, at jeg er nødt til at dele min bekymring om Facebook på Facebook. Og min hjemmeside, som trods alt er min helt egen.

Data og algoritmer

Jeg er ambivalent med brugen af sociale medier. Der har personligt for mig været betydelige arbejdsmæssige fordele de sidste to år i forbindelse med mit forfatterskab og branding. De personlige bagsider har handler om stress og presset om altid at skulle være på.

Vi mennesker har behov for at udtrykke os og dele historier med hinanden. Det skal vi blive ved med. Jeg gør det selv, mere eller mindre, men ikke uden bekymring. Flere af de historier jeg har med fra min fortid, er dem, jeg deler. Mine historier handler om spiseforstyrrelser og forskellig sygdom og i det hele taget en del negative ting, men igen, det er min fortid og ikke så meget min nutid.

Der er masser af data om mig på internettet, det lækker vi alle, mere eller mindre konstant, når vi deler vores historier med hinanden. Om det så er nutidige historier eller fortiden vi deler. Jeg kan en gang imellem godt blive lidt irriteret over, at der er masser af reklamer i mit feed på i Insta og Facebook om psykiatrisk behandling. Algoritmerne tror automatisk, at fordi jeg fortæller historier om min FORTID og hashtagger forskellige “psykiatriord”, så er jeg interesseret i reklamer om psykiatrisk behandling i NUTIDEN.

Jeg er ikke interesseret i mere psykiatrisk behandling, BITE MY ASS ALGORITMER. Jeg prøver faktisk at inspirer andre sårbare mennesker til at få det bedre.

Den bekostelige side

Noget af det data vi alle lækker konstant, kan bide os selv i halen. Lækker vi data, f.eks et opslag på Facebook, om at vi har været syge, da kan vi i værste fald risigere at næste tilbud om en sygeforsikringer bliver dyrere. Lækker vi data og historier om at vi bare må ud at rejse lige nu, kan rejseselvskabs appen, (vi har givet lov til at kigge på vores Facebook), udnytte det og sætte prisen op. Alle de cookies vi siger ja til på nettet og apps, vi gerne vil bruge, kan hurtigt udnytte os, hvis ikke vi er på vagt og er kritiske forbrugere.

Hvornår har du sidst kigget på en webshop og dagen efter set den webshop butik i dit facebook feed?

Det bedste, du kan gøre for dig selv er, at være en kritisk og kildekritisk forbruger, når du læser/ser ting på nettet og køber ting, om det så er fysisk i butikker eller online.

Er demokratiet i fare?

En ulempe jeg er meget bekymret for mht vores samfund og verdens fremtid er, hvad vores brug af internettet og sociale medier kan komme til at betyde for os alle på verdensplan. Jeg frygter fakenews, fordi mange mennesker falder for det. Jeg håber ikke, det bliver en stor del af Danmarks fremtid.

Jeg så The Great Hack i sidste uge, og den ligger til grund for denne blog. Kan varmt anbefalde den dokumentar.

Se, hvordan et dataselskab ved navn Cambridge Analytica blev symbolet på de sociale mediers mørke side i kølvandet på præsidentvalget i USA i 2016

Det er ikke mit indtryk, at der ved sidste danske folketingsvalg var tonsvis af fake news, der skulle få danskerne til at stemme i en bestemt retning, men noget var der. Jeg ved også fra denne ikke klassificerede rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste FE “mindre sandsynligt, at Rusland vil gennemføre en forberedt og koordineret kampagne rettet mod det danske folketingsvalg”, at der ikke var så meget fake news og i det hele taget virkede det som et forholdsvist rent dansk valg. Men som The Great Hack viste, så var der massiv brug af ekstremt målrettet påvirkning, af den enkelte borger ved det sidste amerikanske præsident valg. Mange vidste ikke, hvad der foregik og hoppede på diverse rygter, historier og fake news.

Der er ingen tvivl om, at Trump havde stor nytte af Cambridge Analytica, der havde samlet uhyggelige data mængder om de enkelte borgere, som Trump i sin kampagne kunne udnytte til at spinde efter sit eget hovede… og når man ser på det på den måde, var det præsidentvalg så frit? Var det derfor Trump vandt? Vandt han, fordi han kunne skubbe sine vælgere i præcis den rigtige retning til hans egen fordel?

Vil kæmpe for oplysning om den digitale hverdag

Hele min pointe er, at vi mennesker skal være bevidste om, hvad der sker og kan ske, når vi bruger internettet og sociale medier. Små brydstykker fra facebookopslag kan udnyttes. “Køb vores produkt” “Stem på denne politiker” Osv. Men jeg har også en bekendt der fandt kærligheden. Der er alt muligt på nettet. Vær bevidst.

Jeg er en alm nørd, professor er jeg ikke, men en del mere nørdet end gennemsnittet, det tager jeg gerne på mig. Jeg har besluttet mig for, at jeg vil kæmpe for oplysning om den digitale hverdag, selvom det er svært og ambivalent for mig.

Skriv et svar