fbpx

Vores vilde have

Vores vilde have med plads til havenisser i kampuniform, harekillinger, fasaner, pindsvin og fire gange Søren Spætte.

Hver morgen, når jeg slår mine øjne op, er det til lyden af masser af fuglepipperi. Nogle morgener er det så “slemt”, at det er en af Søren Spætterne, der vækker mig, når han banker på ruden. Det bryder jeg mig ikke om, men jeg tilgiver ham alligevel.

De fleste hverdage starter jeg med en lille gåtur i haven. Lidt blomsterhalshugning, vande lidt hvis der trænger, fodre Søren og co og derefter sætter jeg mig ofte ind foran computeren og skriver blogs. Og kaffen ved siden af vel at mærke.

Dyrenes fristed i vores vilde have

Jeg og min kæreste har drømt om at bo på landet i de fire år, vi har været sammen. En stor have med plads til en masse dyr har altid været min drøm. Kæresten er opvokset på landet, jeg er desværre opvokset i København, men heldigvis med hund og kanin i haven i et rækkehuskvarter i Søborg.

Dyr har en stor plads i vores hjerter, så selvfølgeligt blev vi så glade for, at vi kunne “overtage” hus og have, hvor der boede pindsvin og vildkatte, der kom forbi til en omgang kattefoder. Det bliver ofte spist af mange andre end kattene. Selv spættemejsen kaster sig over kattefoder, eller forsøger i hvert fald. Det går ikke så godt, men det ser enormt sødt ud.

Taget med vildtkamera

I de første sommermåneder var der to harekillinger, der bosatte sig i vores første bed. Nu havde bedet fået noget fylde og højde med masser af solsikker, så der var god læ for elementerne og ørenenes blikke oppefra. Forskellige rovfugle ser jeg ofte flyve i området.

For slet ikke at tale om fasaner. I mine øjne er det en herlig fugl. Der er mange delte meninger om den, I know, men den er på landet. I København render der ikke levende fasaner rundt på gaderne, så for mig som barn, blev fasanen et symbol på at være på landet. Hvor der var fasaner, var det bedre at være end i København.

Pindsvin skal have vand og gerne kattetørfoder

Vild havedam på vej

Vild er havedammen i den forstand, at jeg har gravet den med håndkraft. Vi fik undersøgt, hvilken dybde fisk ca. kan overleve i om vinteren. Vi fik aftalt en ca. opmålen og facon og min kæreste tog på arbejde, og jeg gik i gang med spaden. Tror det tog en lille uge, så var der flyttet tre til fire kubikmeter jord, sten og ler. Og en meget øm ryg, der lørdagen efter ikke kunne overkomme en hel dag på hardballbanen.

Vi kommer nok til at bruge noget af sommerferien på, at flytte lidt småsten og rette kanter til, for vi har købt et… hedder det et gummiunderlag? Og bassinfolie? Den del har kæresten styr på, jeg graver bare 😛 For jeg elsker at grave.

Det er lidt svært at beskrive hvorfor, men jeg elsker at grave. Det er hårdt, fysisk, ensformigt, meditativt og jeg tænker ikke på tusind andre ting samtidigt. Det er også et fristed for mig at grave.

Det bliver super spændende at følge livet i havedammen. Se hvilke vilde dyr der bliver tiltrukket af vandet. Hvor mange frøer og padder vil der komme? Kommer der dådyr og drikker vand i morgentimerne?

Dådyr i vores vilde forhave

Der kommer ind i mellem dådyr i forhaven. Så sent som i går eftermiddags så jeg to stykker ved en mindre sø på en mark, vi er nabo til. Der sker også ret så tit, at vi ser små hjorte lorte i forhaven og vi har set det nogle få gange i baghaven.

Baghaven er egentligt et lukket område med masser af træer, men hegnet ved den ene side af huset, er lavt og åbenbart skræmmer det ikke dådyrene, at deres flugtvej ikke er super let tilgængeligt. Det kan vi jo bare være glad for.

Jeg håber bare ikke at mine hjemmelavede havenisser, kommer til at skræmme dem væk. Jeg er gået i gang med lufttørret ler og på sigt kommer der til at titte havenisser i kampuniformer op rundt omkring. Men en dag skal vi jo også have en lille airsoft skydebane i haven, så der er jo lidt et militært tema her i huset.

Ler til lufttøring kan købes i Panduro

Vores vilde have

Miljøministeriet står bag konkurrencen ”Danmarks Vildeste Kommune”, men som vores kommune selv skriver, så er det meget vigtigere at gøre noget godt for naturen og biodiversiteten end at vinde en konkurence.

Det er et super godt projekt, og virkeligt noget jeg og kæresten vil støtte op omkring.

Naturen er under hårdt press, så hver en lille have og vild altankasse tæller med på samme vilkår som store arealer. Jeg er i hvert fald stolt af vores vilde have, og som årene kommer til at gå, vil det kun blive bedre og bedre.

India Echo Out.

Follow:
0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pinterrest

Follow on Pinterest

error: Content is protected !!